Leer de Veluwe kennen met natuurgids Maikel

 
IMG_9201.jpg
 
 

De ‘wandeling met de boswachter’ is altijd een van de meest populaire activiteiten die wij vanuit het Veluwecentrum organiseren. Een van de vele voordeeltjes van het Veluwe ambassadeur zijn is dat we altijd mee mogen met dit soort leuke excursies zodat wij onze gasten en bezoekers goed kunnen informeren en adviseren. En ik had de eer om mee te gaan met de allereerste wandeling van onze nieuwe boswachter: Maikel Hendriks.

 
IMG_8898.jpg

Maak kennis met Maikel

Maikel groeide op in Hoenderloo en kent de omgeving dus als zijn broekzak. Hij is afgestudeerd in Bos- en Natuurbeheer en werkt als jachtopziener op een particulier landgoed in de buurt van Epe. Voor deze baan woont hij in dit gebied en is hij verantwoordelijk voor de wildpopulatie. Maikel heeft voorheen tien jaar als vrijwilliger gewerkt bij Wildpark Het Aardhuis en geeft sinds kort als natuurgids bij het Veluwecentrum diverse themawandelingen.

 
 

Om 10:00 uur is het zover; Maikel begint de wandeling met het vertellen over de diverse wilde dieren die er op de Veluwe leven. Wanneer we allemaal gevoeld hebben hoe zwaar het gewei van een volwassen edelhert is lopen we het terrein van Bungalowpark Hoenderloo af en het natuurgebied Schenkenshul in.

IMG_9059.jpg
 
Het zou goed kunnen dat er een rotte zwijnen in het bosje hiernaast zit verstopt
IMG_9165.jpg

Ook zonder begeleiding van een gids of boswachter maak je prachtige wandelingen in dit gebied. Het glooiende landschap varieert van open heidevlaktes tot smalle, kronkelige bospaadjes. Onderweg stoppen we regelmatig; Maikel heeft bij elke boom wel een verhaal. Je komt van alles te weten over de ontwikkeling van het gebied, de sporen van het wild, de bomen, struiken en de omgeving. Ook voor vragen is alle tijd; geen vraag is hem te gek.

 

Helaas hebben we nog geen wild gespot tijdens de wandeling. Dit komt mede doordat het al wat later in de ochtend is maar voornamelijk door alle mensen, zegt Maikel. “Kijk maar eens rond” zegt hij op het uitkijkpunt. We zien een ouder stel wandelen, twee mountainbikers roetsjen de heuvel af en in de verte beweegt een felgekleurd hardloopshirt zich over de heide. “Daar: mensen, daar ook mensen, verderop nog meer mensen en wij hier: mensen. Het wild laat zich nu niet zien.”

De groep kijkt een beetje teleurgesteld om zich heen. “Maar…” zegt Maikel “als ze zich veilig voelen, zou het goed kunnen dat er een rotte zwijnen in het bosje hiernaast zit verstopt, op ongeveer 30 meter afstand.” We lopen door en Maikel geeft ons onderweg nog een aantal tips om wild te gaan spotten. Zo kun je dit het beste bij zonsopgang doen of wanneer het begint te schemeren. Draag geen parfum en felle kleding en ga uit de wind staan. Dan heb je grote kans een zwijn of edelhert tegen te komen.

IMG_9027.jpg
IMG_9195.jpg
 

Tegen twaalven komen we weer terug bij het Veluwecentrum op Bungalowpark Hoenderloo. Het was een prachtige wandeling van bijna twee uur. Het weer was super en we hebben allemaal erg genoten van de wandeling én natuurlijk veel geleerd. De volgende keer dat je na deze wandeling de natuur in trekt, bekijk je haar ineens heel anders!

 

Ook eens mee met de wandeling van Maikel?

Bekijk de activiteiten agenda voor actuele data.

Tips voor tijdens de wandeling:

  • Draag donkere kleding, gemakkelijke (wandel)schoenen en geen parfum.
  • Neem een verrekijker mee!

 

Praktische informatie

  • De wandeling is geschikt voor de hele familie vanaf ongeveer 6 jaar
  • De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen
  • Kosten: 4,- p.p.
  • Combinatie ochtendwandeling met ontbijt of lunch in De Boskantine: 9,50 p.p.*
IMG_9114.jpg
 

*Graag minstens één dag van tevoren reserveren bij het Veluwecentrum op Bungalowpark Hoenderloo

 
Angelique tekst.png