Edelherten bronst; natuurspektakel op de Veluwe

hert.jpg

In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde: het is paartijd, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen: het burlen. Ze strijden op vele manieren om de vrouwtjes. De bronst is een natuurspektakel dat veel mensen graag van dichtbij meemaken.

 

De grootste en sterkste edelherten proberen zo veel mogelijk hinden te lokken en verdedigen hun roedel met verde. Zijn er concurrenten in de buurt? Dan klinkt het imponerende burlen! De hinden bepalen waar de bronst plaatsvindt, van belang is hierbij het voedselaanbod. De herten komen naar het gebied dat de hinden hebben uitgekozen, telkens weer dezelfde plek, soms moeten ze daarvoor tientallen kilometers reizen.

 

De bronst meemaken?

Zelf ervaren hoe het er aan toegaat tijdens de edelherten bronst op de Veluwe? Dat kan op 23 september en 4 oktober 2018. Dan organiseert het Veluwecentrum in samenwerking met Staatsbosbeheer exclusieve bronstexcursies. Wild kijken op de Veluwe staat in het teken van speuren in de schemering en héél goed luisteren. De edelherten weten zich goed te verstoppen. De bronstexcursie is op de eerste plaats een luisterexcursie waarbij je muisstil door de bossen en over de vlakte sluipt. Beide excursies zullen om 18.00 uur van start gaan.

 
“Boek je tickets snel! Deze excursie is zeer gewild!”
shutterstock_156717806.jpg
 

De boswachters van Staatsbosbeheer weten waar ze zich verschuilen! Stap op de huifkar en ga dwars door het bos, waarna je een stuk wandelt naar de beste wildspot plek om optimaal te kunnen genieten van de bronst!

 

Boswachter Laurens Janssen van Staatsbosbeheer vertelt over de bronst op de Veluwe

Vanaf parkeerplaats ‘Harskamperweg’ aan de Otterloseweg vertrek je samen met de natuurgids naar het Natuurtheater. Je wordt daar ontvangen met een kopje koffie of thee, waarna de gids een korte inleiding geeft over het leven van het edelhert en de bronst. Na de introductie ga je met de huifkar verder de Veluwe op. Daar stap je uit en dwaal je samen door de prachtige bossen, omringt door het mysterieuze geluid van de burlende edelherten. En héél misschien zie je ze ook wel tegen elkaar strijden. Hierbij gooien de herten het gewei in de strijd en gaat het hard tegen hard! Een unieke belevenis die je niet vaak in je leven zult meemaken. Een excursie waar je bij moet zijn dus!

 
 TIP: mee met de bronst excursie? Maak uw bronstervaring compleet met de bronst-box! Check deze link voor meer informatie!
 
Foto: Remco Moree

Foto: Remco Moree

 
“Het gaat soms hard tegen hard!”

Bronstwandeling met boswachter Maikel

Naast de exclusieve excursies van Staatsbosbeheer trekt onze ‘huisboswachter’ er ook op uit tijdens de bronstperiode. Check de activiteiten agenda voor de diverse data, wil je mee met Maikel? Wees er dan snel bij en geef je op via het activiteiten formulier.

Let op: ook deze wandelingen zitten snel vol!

Natuurgids Maikel leidt regelmatig themawandelingen vanuit het Veluwecentrum en Natuurlijk Hoenderloo. Hij groeide op in Hoenderloo en kent de omgeving dus op z'n duimpje. Lees meer over de themawandelingen.


Praktische informatie

Bronstexcursie Staatbosbeheer

Volwassenen: €24,95,- p.p.

Kinderen 10 - 12 jaar: €19,95 p.p.

>> Bronst-box voor twee personen €89,95

En verder:

  • Startlocatie: parkeerplaats Harskamperweg tussen Apeldoorn en Hoenderloo, thv HM-paaltje 20.5
  • Trek donkere, niet ritselende kleding aan, stevige wandelschoenen en doe geen parfum op
  • Niet geschikt voor kinderen onder 10 jaar en mindervaliden
  • Laat je mobiel (het liefste uit!) in je zak tijdens de wandeling
  • Honden niet toegestaan

 

Bronstwandeling boswachter Maikel

Bronstwandeling €4,- p.p.

Ook bij de wandeling met Maikel geldt:

  • Trek donkere, niet ritselende kleding aan, stevige wandelschoenen en doe geen parfum op
  • Niet geschikt voor kinderen onder 8 jaar en mindervaliden
  • Laat je mobiel (het liefste uit!) in je zak tijdens de wandeling
  • Honden niet toegestaan

Check voor de diverse data én direct boeken onze activiteiten agenda, of: boek direct.

Wil je snel een verblijf boeken tijdens de bronstperiode en/of een plekje reserveren tijdens de excursie of wandeling? Bel ons dan gerust! Wij helpen je graag verder! 055 378 1808

Heb jij de bronst al eens van dichtbij meegemaakt? Laat het hieronder weten!

Angelique tekst.png