Beleef lang vervlogen tijden...

 
01 Volwassenwandeling-060.jpg

Het oude geheimzinnige Veluwse land is een bron van oude verhalen. ‘Het wild en de bijster land van Veluwen’, zoals het gebied dikwijls wordt genoemd in oude geschiedschrijving, herbergt nog steeds aaneengesloten stukken van heide, bossen en zandverstuivingen waar de oude sagen en legenden tot leven komen. Plekken vol magie, van mystiek en huivering. Nog steeds worden op afgelegen plekken, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, op fluisterende wijze de verhalen doorgegeven.

 

Met name op oude boerderijen en in schamele jacht en stropershutten waar het oude stompenvuur nog brand en waar vlammen gouden haken slaan om de zwart gerookte ketel in de haard en de schaduw nog lange zwarte schimmen laat dansen op de muren, daar worden de verhalen geboren. Verhalen die hun oorsprong hebben in een oude waarheid, maar zijn verworden tot sage of legende en werden meegevoerd naar het heden om bewaard te blijven en om doorverteld te worden aan het nageslacht.

 

En één van deze verhalenvertellers, die ongetwijfeld tot de bekendste van de Veluwe behoort, is Marti Jansen. Geboren en getogen in het Veluwse Barneveld en al vroeg bevangen door de ruwe schoonheid van het Veluwse land. Als kind al zwierf hij door de bossen en was vaak te vinden op boerderijen en hoorde daar de verhalen. Inmiddels is hij een bekende schrijver van bundels Veluwse verhalen met o.a. de titels ‘Rondom het Haardvuur’ en ‘Schemergoud’. Ook is hij een veel gevraagd spreker en dichter die enkele bundels op zijn naam heeft staan. Maar bovenal is hij bekend als zgn. ‘Storyteller’.

Marti Jansen.jpg
Nog altijd worden op afgelegen plekken, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, op fluisterende wijze de verhalen doorgegeven
01 Volwassenwandeling-011.jpg

Ook voor Natuurlijk Hoenderloo vertelt hij nu wekelijks de oude sagen en legenden, verhalen vol mystiek, magie en zo ruig als de Veluwe en de Ever zelf. In gezinswandelingen waarbij ook de kleinsten onder ons mee gaan hangen jong en oud aan zijn lip. Hij vertelt de mooiste verhalen vol belevenissen van Veluwse dieren, boselfen en andere geheimzinnige bosbewoners.

 

Ook mee op een van deze mystieke wandelingen? Dat kan! Kijk in de activiteiten agenda voor data en boek direct.

Wees er wel snel bij want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Kosten van deze excursie: 5,- p.p. en 2,50 p.k.

 
Marije tekst.png